Gimnazistai – STEAM centro edukacijose

2024-10-03_spec

Rugsėjo mėnesį Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai kartu su biologijos  mokytoja Danute Butkuviene jau kelis kartus vyko į Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos STEAM centrą atlikti skirtingus 3 valandų trukmės tyrimus.

Atlikdami tiriamąjį darbą „Cheminių medžiagų kelionės ląstelėje” gimnazistai pagilino žinias apie plazminės membranos laidumą įvairaus dydžio molekulėms ir jų keliavimo laiką esant skirtingoms temperatūroms. Spalvinės reakcijos padėjo nustatyti medžiagų judėjimo kryptį, o maišelio, imituojančio ląstelę ir plazminę membraną, masės pokyčio stebėjimai leido geriau suprasti difuzijos ir osmoso procesus, jų vyksmo priežastis. Spalvotų dažų kelionė želatina maišelyje padėjo geriau suprasti medžiagų judėjimo ypatumus ląstelės citoplazmoje. Atlikdami tyrimą, gimnazistai siejo turimas biologijos ir kitų mokslų žinias, atpažino ir apibūdino procesus, atliko reikalingus skaičiavimus, įvertino skaičiavimo paklaidas, rezultatų patikimumą. Remiantis gautais rezultatais, buvo formuluojamos su tikslu ir hipoteze susijusios išvados.

 Antrasis tiriamasis darbas „Fotosintezė fotoelektrai: kokią šviesą sugeria augalų pigmentai?” leido sužinoti, kodėl matome augalų lapus žalius ir kokios jų pigmentų frakcijos geriausiai šią spalvą atspindi. Žinoma, jog augaluose yra šimtai įvairių spalvų pigmentų, kurie pagal cheminę sudėtį yra skirstomi į chlorofilus, karotinoidus, fikobilinus, ksantofilus ir flavnoidus, o keli iš jų dalyvauja ir fotosintezės procese. Gimnazistams buvo duoti ąžuolo, vyšnios, alyvos, klevo, avietės, obels, liepos  lapai, iš kurių jaunieji tyrėjai pasigamino pigmentų mišinių ekstraktus, surinko juos į skirtingus buteliukus ir, naudodamiesi kolonėlės chromatografijos metodu, aiškinosi pigmentų chemines savybes, spektrofotometru išmatavo ir kompiuteryje nupiešė pasigaminto augalų pigmentų mišinio ekstrakto ir atskirų frakcijų sugerties spektrus. Išanalizavę pigmentus, gimnazistai suformulavo išvadas ir apibendrino darbą. Remiantis gautais rezultatais, išsiaiškinta, jog karotinoidai sugeria violetinę ir mėlyną, chrolofilas a sugeria violetinę, mėlyną ir raudoną šviesą, o chrolofilas b sugeria violetinę, mėlyną ir tik šiek tiek raudoną šviesą. Augalai žalią šviesą atspindi, todėl juos matome žalios spalvos.

Dalyvaudami STEAM centro edukacijose, atlikdami tyrimus gimnazistai tobulina eksperimentinius gebėjimus, pažinimo, skaitmeninę, komunikavimo ir kitas kompetencijas, geriau suvokia mokslų tarpdiscipliniškumą. Gimnazistams tokie tiriamieji darbai naudingi, nes padeda pasirengti ir valstybiniams brandos egzaminams. Iš edukacijų mokiniai grįžta įgiję žinių, praktinių įgūdžių ir kupini gerų įspūdžių.

Viltė Bimbaitė