Kelmės gimnazistai – Europos kosmoso agentūros projekte

2024-05-17_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos antros klasės mokiniai – Adrijus Ždanko, Monika Baltrušaitytė, Ieva Baltušytė, Rugilė Ramančiūnaitė – susibūrę į „AMIR-2024“ komandą, padedami mentoriaus, IT specialisto Mantvydo Burzdžiaus, 2024 m. sausio – gegužės mėn. dalyvavo tarptautiniame Europos kosmoso agentūros inicijuotame mokomųjų palydovų kūrimo projekte-konkurse „CanSat“ (Lietuvos etape), kuris buvo skirtas 14–19 metų mokiniams. Finalinėse konkurso varžybose, vykusiose Molėtų aerodrome, Kelmės gimnazistai užėmė II-ąją vietą.

Minėtas projektas, kurį Lietuvoje organizuoja ir didžia dalimi finansuoja Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė, Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir VILNIUS TECH universitetas, suteikia jauniems žmonėms galimybę išbandyti savo jėgas sudėtingų technologijų srityje. „CanSat“ konkurso metu komandos turėjo sukurti gaiviojo gėrimo skardinės dydžio palydovą, talpinantį visas įprastuose kosmoso palydovuose esančias maitinimo, komunikacijos sistemas, įvairius jutiklius ir galintį simuliuoti tikrų palydovų skrydį – užmegzti ryšį, rinkti mokslinius duomenis, išskleisti parašiutą, sėkmingai pakilti ir nusileisti. Šio unikalaus projekto metu mokiniai įgyja teorinių bei praktinių žinių, pritaiko jas gamindami palydovus, mokosi analizuoti palydovų surinktą informaciją, padaryti išvadas. Tokios veiklos gali paskatinti jaunimą rinktis inžinerijos studijas, ypač aerokosmoso srities, ugdo platesnį mokinių požiūrį į gamtos apsaugą.

Kelmės J. Graičiūno gimnazijos mokiniai į komandą „AMIR-2024“ susibūrė vedini juos vienijančių dalykų: domėjimosi fizika, moderniomis technologijomis, kosmonautika. Komandos nariams svarbus gamtos saugojimas, jie visi domisi ekologija, prisideda prie įvairių gamtosauginių iniciatyvų, todėl ir nuspręsta dalyvauti konkurse: sukurti „CanSat“ palydovą ir jo nusileidimo iš tam tikro aukščio metu išmatuoti oro užterštumą, tyrimo rezultatus pristatyti ir taip skatinti žmonių aktyvumą sprendžiant gamtosaugos problemas.

Įgyvendindami projektą „CanSat Lietuva”, Kelmės gimnazistai parengė veiklų planą, kiekvienam etapui numatydami laikotarpius. Draugiška komanda, kurios pavadinimas AMIR sudarytas iš pirmųjų komandos narių vardų raidžių, organizavo reguliarius pasitarimus, kurių metu aptardavo jau atliktus darbus ir ateities planus. Gimnazistai kūrė palydovo bei antžeminės stoties programinę įrangą, gamino anteną, siuvo tvirtą parašiutą – nuo jo tikslių parametrų priklausė sėkmingas palydovo nusileidimas. Buvo parengta detali projektinio darbo ataskaita, kurią konkurso vertinimo komisijai reikėjo pateikti iki finalinių varžybų, sukurta „AMIR-2024“ interneto svetainė cansat.jggimnazija.lt, komandos logotipas. Bendra veikla – nuo parašiuto siuvimo iki „Arduino“ programavimo – suteikė mokiniams bendradarbiavimo patirties, mokė kantrybės, atsakomybės ir buvo labai smagi! Tikėjimas tuo, ką daro, komandą vedė į tikslą – sėkmingą palydovo, kuris tyrinės atmosferos taršą, sukūrimą. Iškilus klausimams, gimnazistus konsultavo M. Burzdžius, fizikos mokytoja metodininkė Rasa Gabšytė.

Gegužės 14 dieną Kelmės J. Graičiūno gimnazijos komanda „AMIR-2024“ dalyvavo baigiamosiose konkurso „CanSat Lietuva“ varžybose Molėtų aerodrome. Varžybų metu konkurso vertinimo komisija, kurią sudarė inžinieriai, mokslininkai, inovacijų ir švietimo ekspertai, vertino dalyvių techninį pasirengimą, profesinę kompetenciją, misijos mokslinę vertę ir informacijos sklaidą. Balai komandoms buvo skirti už techninius pasiekimus: sukurto palydovo sudėtingumą, veikimo tikslumą, novatoriškus sprendimus. Komisijai buvo svarbi komandų užduočių mokslinė vertė ir mokinių moksliniai įgūdžiai – kaip gebėta numatyti misijos (projekto) tikslus, kaip jie įgyvendinti, kokia yra mokslinių ataskaitų kokybė, aktualumas, mokslinių principų, kuriais grindžiami tyrimai, supratimo lygis. Buvo įvertintas ir kiekvienos komandos narių bendradarbiavimas, veiklų koordinavimas bei informacijos apie projektą viešinimas.

Po pirminės kelmiškių gimnazistų sukurto palydovo apžiūros ir sistemų patikrinimo, jis buvo raketa pakeltas į vieno kilometro aukštį. Iš ten leisdamasis parašiutu, palydovas telemetrijos būdu siuntė duomenis iš jutiklių į komandos antžeminę stotį. Vėliau šie surinkti duomenys buvo analizuojami ir  pristatomi „CanSat Lietuva“ konkurso teisėjams. Jų sprendimu „AMIR-2024“ komanda užėmė II-ąją vietą ir buvo apdovanota dr. Vlado Lašo įsteigta pinigine premija. Į gimnaziją parvežtas Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės bei konkurso vyriausiojo teisėjo Vilnius TECH universiteto docento dr. Raimondo Pomarnacki pasirašytas padėkos raštas. Kelmės J. Graičiūno gimnazijos komandą konkurse aplenkė tik KTU inžinerijos licėjaus mokiniai – jiems teko garbė atstovauti Lietuvai Nyderlanduose vyksiančiame renginyje „Inžinierius vienai dienai“. Trečią vietą konkurse laimėjo Vilniaus licėjaus komanda. Iš viso „CanSat Lietuva“ konkurse dalyvavo 26-ios mokinių komandos, didžioji dauguma – iš Vilniaus ir Kauno miestų.

Džiaugiamės, kad J. Graičiūno gimnazijos komanda „AMIR-2024“ labai sėkmingai atstovavo mūsų rajonui šiame moksliniame projekte ir taip garsino Kelmės vardą – tai puiki jaunimo dovana mūsų miestui 540 metų jubiliejaus proga!

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja