Gimnazistų „Cunamis“ – konkurse „Jūrų keliais“

2024-05-15_spec

Gegužės 10 d. aštuonių gimnazistų komanda „Cunamis“ –  Deimantas Gajauskas (IVb), Elinga Marcinkutė (Ib),  Gytis Kislauskas (IIc), Herkus Masalskis (IIc), Domantas Samušis (IVb), Justas Miliauskas (IVb), Nojus Urbelis (IVb), Jogaila Barauskis (IIa) – vyko į tradicinį Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos organizuojamą konkursą „Jūrų keliais“. Šio konkurso tikslas – supažindinti vyresniųjų klasių mokinius su jūrinėmis profesijomis, atkreipti visuomenės dėmesį, kad tai yra perspektyvi, Lietuvai ekonomiškai naudinga, gerai apmokama profesija.

Konkurse dalyvavo ir dėl pagrindinio prizo – kelionės keltu į Švediją – kovėsi dvylikos gimnazijų komandos iš visos Lietuvos. Komandos turėjo parengti prisistatymus, atlikti šešias užduotis bei papildomą – septintą, kuriai pasiruošimas nebuvo reikalingas. Mūsų gimnazistams paruošti prisistatymą padėjo muzikos mokytojas Svajūnas Klimas, technologijų mokytojai Albina Rimšienė ir Martynas Turevičius.

Konkurso užduotis turėjo atlikti arba visa komanda kartu, arba atskiri jos dalyviai, išrinkti burtų keliu. Kadangi komandos iš anksto nežinojo, kokias užduotis teks atlikti kiekvienam dalyviui, todėl bet kokią užduotį atlikti turėjo būti pasiruošę visi. Atlikdami teorinę užduotį visi komandos nariai turėjo žinoti signalinių jūrų vėliavų reikšmes, atitinkamas raidines reikšmes, mokėti atskirti ir surišti dešimt pagrindinių jūrinių mazgų. Puikiai jūrinius mazgus rišo Justas ir Domantas. Mūsų komandai iš visų geriausiai sekėsi atlikti šią užduotį.

Kita užduotis buvo atliekama baseine: reikėjo kuo greičiau ir teisingai apsivilkti hidrokostiumą, juo vilkint priplaukti prie plausto ir įlipti į jį. Šią užduotį atliko Jogaila, Gytis, Deimantas ir Herkus. Kita užduotis – Dūmų labirintas, joje dalyvavo Eimantė, Justas, Domantas ir Nojus. Jiems reikėjo kuo greičiau teisingai apsivilkti ugniagesio kostiumą, užsidėti kvėpavimo aparatą, orientuotis dūmų pripildytoje patalpoje, rasti nukentėjusį (muliažą) ir jį evakuoti. Šiai užduočiai atlikti buvo labai svarbus gebėjimas dirbti komandoje ir greita reakcija. Metlynio metimo rungtyje dalyvavo visa komanda, surinkusi 13 taškų iš 16-os galimų ir šioje rungtyje tapusi geriausia.  Pirmosios pagalbos rungtyje komanda pasidalino į dvi dalis: keturi nariai, naudodami specialų manekeną, atliko dirbtinį kvėpavimą, išorinį širdies masažą, turėjo mokėti panaudoti ir automatinį išorinį defibriliatorių. Kiti keturi komandos nariai turėjo suteikti pagalbą stabdydami kraujavimą. Šią rungtį gimnazistai atliko teisingai, nes jai pasiruošti padėjo gimnazijos sveikatos priežiūros specialistė Liveta Anglickienė. Sudėtingiausia užduotis buvo valdyti laivą, nors ir navigaciniame treniruoklyje. Šios užduoties tikslas – supažindinti mokinius su laivo valdymo pagrindais, navigacinio tiltelio darbo organizavimu, vairinėmis komandomis, naudojamais navigaciniais prietaisais, taip pat suteikti būtinas žinias apie jūrinių plūdurų sistemą. Trys komandos nariai turėjo vairuoti locmanų katerį pagal nurodytą kursą Kuršių mariose laikantis ženklų ir išvengiant susidūrimų – užduotį atliko „kapitonas“ Deimantas, „vairininkas“ Justas, ir „šturmanas“ Gytis.

Konkurso pabaigoje visi dalyviai buvo apdovanoti  vertingais rėmėjų prizais. Ar konkurse dalyvavę mūsų gimnazistai rinksis jūrines profesijas, dar abejoja, bet, anot mokinių, buvo tikrai verta ir smagu dalyvauti; užduotys buvo įdomios ir įvairios, privertė pagalvoti bei suteikė progą pajusti, ką reiškia dirbti komandoje. Komandą lydėjęs fizinio ugdymo mokytojas Darius Barauskis džiaugėsi, kad gimnazistai buvo susikaupę, vieningai siekė bendro tikslo ir pateko į geriausių komandų penketuką. Mokytojo nuomone, pasiektas neblogas rezultatas, kurį mėgins pagerinti kitais metais. Jokių patyčių, jokių priekaištų, jokios paniekos, daug susitelkimo, daug pagalbos, daug azarto –  tokia gimnazistų komanda dalyvavo konkurse!

Loreta Šuklienė,
karjeros specialistė